Smak mnie nudzi

smak
Język dostarcza do mózgu informacje
dzielące się na zaledwie pięć kategorii smakowych:
gorzki, słodki, kwaśny, słony i umami.
/odkrycie z 1996 roku dowiodło, że glutaminian sodu
to coś więcej niż słony posmak/.
Choć pięć kanałów smakowych z pewnością zasługuje
na pewną uwagę, jest czymś szczątkowym w porównaniu z
350 receptorami i dwoma tuzinami kategorii percepcyjnych węchu.
Kiedy psycholog Paul Rozin nauczył rozpoznawać uczestników eksperymentu
zapach czterech soków owocowych, gdy polewał strzykawką ich język,
nie zawsze potrafili je rozpoznać. Okazało się, że jedzenie
pachnie inaczej na „zewnątrz”, a inaczej „wewnątrz”.
Dzięki niej istnieją substancje, które ładnie pachną,
ale mają nieprzyjemny smak / na przykład kawa/,
oraz inne, które brzydko pachną i są smaczne
/sery typu rokpol/.

Co wnosi nos?,Avery Gilbert

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s