Smak mam w nosie

ciała
Wyróżniamy gładko cztery smaki:
słodki, kwaśny, słodki, gorzki.
To, co poza tym określamy jako „smak”, jest w istocie zapachem.
Z kolei wiele potraw, o których sądzimy,
że czujemy ich zapach, znamy tylko ze smaku.
Cukier nie jest lotny, nie możemy go zatem powąchać,
choćbyśmy intensywnie czuli jego smak.
Najbliższe potocznemu rozumieniu jest powinowactwo zmysłów:
Są aromaty świeże jak ciała dziecinne
Dźwięczne i niby łąki zielone; są inne –
Bogate i zepsute, silne, triumfalne.
Które się rozlewają w światy idealne
Jak ambra, benzoina, jako piżma wonie
Gdzie duch przenika zmysły i wzajem w nich tonie.

Historia naturalna zmysłów,D.Ackerman

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s