Kwaskowaty smak sushi

sushi
Wyobraźcie sobie kraj podobnej wielkości co Polska, w którym żyje trzy razy więcej ludzi.
Ze względu na tłok, karetki, samochody dostawcze,i wozy strażackie są mniejsze niż u nas.
A jednak w moim mieście króluje Sushi !!! Sushi ma długą historię.
W dawnych czasach nie było lodówek. Krewetki, ostrygi, kalmary i ośmiornice szybko się psuły.
Ryby i owoce morza wymieszano z gotowanym ryżem i zamknięto w beczce, żeby się ukisiły.
Po roku można było je wyciągnąć i zajadać
jak pachnące koszone ogórki. Dzisiejsze sushi wymyślił kucharz,
który lepił paluszki, na których układał kawałki ryb, na przykład
łososia SAKE,albo węgorza UNAGI, krewetek EBI.
Ale w Polsce, najpopularniejsza jest wersja
tego dania zawinięta w ruloniki z ryżu,
czyli arkusze sprasowanych wodorostów. To MAKISUSHI.

Banzai,Zofia Fabjanowska-Micyk

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s