Masz cykor(a)ię?

widzę cię
Pod koniec okresu międzywojennego i
w pierwszym dziesięcioleciu po wojnie,
szlagierem pragnienia dzieci w wieku szkolnym
była kawa zbożowa „Hanka”:
Chcesz być zdrowy i wesoły,
jak strzała biec do szkoły?
Wypij rano, choć pół szklanki
Dobrej kawy Hanki.
Również dla dorosłych znalazło się pocieszenie.
We wszystkich kolonialkach było dostępne tak zwane
piwo domowe, czyli proszek uzyskiwany z
korzenia cykorii i suszu buraczanego.
Zmieszanie tego z wodą i zagotowanie, po czym rozlanie
do butelek dawało orzeźwiający napój do dziś pamiętany jako „podpiwek”.
W rekordowych latach krotoszyńska Fabryka Cykorii i Kawy Słodowej „Karamel”
wysyłała do hurtowych odbiorców prawie dwa miliony paczek domowego piwa!!!

Swój do swego,M.J.Januszkiewcz&A.Pleskaczyński

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s