Co się robi po potopie?

żniwa błekitu1
Egipska przestroga nawołująca do abstynencji z
1400 roku p.n.e. zaleca ostrożność w upijaniu się
w tawernach, ponieważ kompani zabawy mogą powtórzyć słowa,
które wyszły z ust upitego.
Hindusi natomiast częstowali swoje kochanki winem z ryżu,
zbóż, cukru, melasy i miodu. Żony mogły tylko wąchać!
Chińczycy pili wino podczas składania w ofierze krajanów,
skrapiając ziemię krwią i sfermentowanym sokiem z winogron.
Kiedy ulubieniec Boga Noe wyszedł na ląd z Arki,
zasadził winnicę i następnie upił się
do nieprzytomności winem z jej owoców!
Nie rozkoszował się ani jego bukietem,
nie porównywał jego smaku do dymu
palącego się drewna lub jabłek.
A potem żył trzysta pięćdziesiąt lat zdrów jak ryba…

Radość Picia,Barbara Holland

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s