Dobro państwowe

otwieracz
W dawnych czasach kłopot polegał na tym,
że trunek piwny nie dało się przechowywać zbyt długo.
W peruwiańskich Andach archeolodzy odkryli browar
liczący tysiąc lat z dwudziestoma kadziami.
Prawdopodobnie należał do państwa.
Piwo, zwane chiba, produkowane z pieprzu peruwiańskiego,
psuło się w ciągu tygodnia.Browar produkował ponad tysiąc litrów
jednorazowo. Wszyscy zamieszkali w promieniu dziesięciu
kilometrów musieli gromadzić się wokół kadzi i
mężnie żłopać cenną zawartość. Impreza na całego.

The joy of drinking,Barbara Holland

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s