Solna uczta

sol
Ponad tysiąc lat temu Chińczycy gotowali
w solnej skorupie swoje potrawy.
Przepis na kurczaka gotowanego w soli
przypisuje się mieszkańcom Kantonu.
Dzisiaj w ten właśnie sposób przygotowuje się
ryby w e Włoszech, we Francji, w Hiszpanii i wielu innych rejonach.
Izraelski hodowca ryb, posiadający restaurację nad Morzem Martwym,
podaje rybę w solnej skorupie.
Sól szczelnie opatula danie/podobnie jak glina/,
ale mięso ryby czy kurczaka nie robi się od tego słone.

Dzieje soli, Mark Kurlansky

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s