Pleśń

odbicie.jpg
Często słyszymy, że ludzie wyrzucają całe porcje produktu fermentacji, ponieważ na pierwszy rzut oka wyglądają one lub pachną nieapetycznie. Któregoś razu pod spleśniałą i pełną robaków warstwą wierzchnią znaleźliśmy piękną kiszoną kapustę,
która smakowała wybornie./Luke Regalbuto&Maggie Levinger/
Wykorzystuję zewnętrzne liście kapusty, które zazwyczaj przeznaczone są na kompost.
Myję je dokładnie i zwijam jak cygaro. Następnie układam jeden obok drugiego na powierzchni roztworu. Gdy warzywa skończą fermentować, zabieram liście i wyrzucam je. Często zauważam pleśń rozwijającą się na liściach, ale warzywa pozostają nietknięte.

Sztuka fermentacji,Sandor Ellix Katz

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s